Effektiv kombination af data og viden, der bidrager til fremtidssikring af landbrugsproduktionen
Effektiv kombination af data og viden, der bidrager til fremtidssikring af landbrugsproduktionen - SEGES Projektsitet
Formålet er at optimere produktionen og værdiskabelsen i landbruget. Det sker ved, at erhvervets data ud-veksles hurtigt og effektivt samt kombineres med faglig viden, så landmanden og medarbejderne kan agere nu og her. Det testes, hvordan der kan etableres en model for hurtig og rationel udveksling af data mellem den enkelte landbrugsvirksomhed og de virksomheder, der samarbejdes med. Det afdækkes endvidere, hvordan data og relevant faglig viden bør kobles, præsenteres og formidles til landmændene og medarbejderne, så det sikres, at de kan træffe beslutninger nu og her. For at kombinationen af data og viden kan bidrage til hele bedriftens drift, implementeres et styringssystem, så landmanden kan give medarbejdere og virksomheder individuelle adgange til bedriftens data og informationer. Erfaringer og resultater fra projektet formidles bredt, så projektet kan understøtte en hurtig udveksling af data og viden i erhvervet.
Workshop ved landmand, hvor der var deltagelse fra både Topdanmark og SEGES. Test af sammenhæng mellem data, som leverandørerne har om landmandens maskinhus.
Med udgangspunkt i de tre områder: Lager lokationer, Ansatte - placeringer og Virtuelt maskinhus er der sat fokus på praktiske cases, hvor opsamling og udveksling af data viser værdien i samarbejdet.
Case om det virtuelle maskinhus. Præsentationen er bl.a. vist på møde med Arla, DLG, Foss, Danish Crown og Skov, som inspiration til hvordan udveksling af landbrugsdata kan bidrage til vækst.
Notatet indeholder en oversigt over de mest anvendte værktøjer/systemer/databaser mm. fordelt på driftsgrenene: mark, svin, kvæg. Oversigten er ikke fyldestgørende men et udgangspunkt for det videre arbejde i projektet.
Tekniske tiltag til understøttelse af nye måder at anvende data og viden i forbindelse med det daglige arbejde på bedriften for både landmænd, medarbejdere og konsulenter.
Vi har besøgt en række landbrugsbedrifter med henblik på at afdække, hvilke kanaler, værktøjer, systemer mm. de bruger, når de arbejde med viden og data.
Præsentation af resultater fra undersøgelse foretaget på 8 landbrugsbedrifter med henblik på at forstå arbejdsgange og præferencer i forhold til brug af data og viden.
For at øge sikkerheden omkring udveksling af data mellem landmand og fødevareerhvervet er modenhed af NemID som identifikation af brugeren valideret og afprøvet ved seks landmænd.
Mulighed for at landmanden let og overskuelig for en oversigt over, hvilke rådgivere og andre (dyrlæge, grovvare, bank, offentlig ansatte) der har adgang til givne oplysninger om bedriften.